Repareren is (uit) de kunst (6 krt)

29 Sep 2017
Inschrijving gesloten

Informatie

geannuleerd,

Details
Cursusleider:mw. drs. H.E.C.E. Huijs-VisserDocenten:mw. drs. H.E.C.E. Huijs-Visser; dr. N.J.M. Opdam; dr. B.A.J. LoomansStart datum:2017-09-29Andere data:Geen extra dataLocatie:Afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc NijmegenBeroepen:TandartsKosten:€ 645.00Kosten uitleg:n.n.b.Maximaal aantal deelnemers:15
Inhoud

Repareren is (uit) de kunst
eendaagse theoretische en praktische fantoomcursus (6 krt punten)

Inhoud van de cursus:
Het repareren van bestaande restauraties neemt in de moderne restauratieve tandheelkunde een belangrijke plaats in. Repareren kan de levensduur van deficiënte restauraties verlengen, is minder invasief en vraagt een lagere biologische prijs. Gevolg hiervan is een geringe kans op complicaties, waarvan de belangrijkste is dat in tweede instantie tóch voor het alternatief ‘vervangen’ moet worden gekozen. Binnen een goed informed consent hoort het alternatief repareren dan ook zeker thuis.

Repareren stelt de tandarts wel voor een aantal vragen en problemen: Wanneer is een vervanging geïndiceerd en wanneer een reparatie? Wat is de levensduur van reparaties en gerepareerde restauraties? Er is sprake van verschillende substraten naast tandweefsel waaraan gehecht moet worden, wat specifieke technieken noodzakelijk maakt om hechting te verkrijgen. Daarnaast vormt het repareren van bestaand kroon en brugwerk een hoofdstuk apart; de tandarts heeft te maken met specifieke cosmetische problematiek zoals het maskeren van metaalranden en verkrijgen van de juiste kleur en vorm.

Deze cursus start met een theoretische inleiding over de indicaties vervangen of repareren en er wordt ingegaan op het effect op de levensduur van restauratief werk. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de diverse methoden om hechting te verkrijgen aan verschillende substraten (composiet, metaal, keramiek, kunsthars, en de combinaties met hechting aan tandweefsel). De diverse procedures om een zo voorspelbaar mogelijke reparatie uit te voeren worden gepresenteerd. De klinische toepasbaarheid wordt natuurlijk niet vergeten en er zal een voor de tandarts werkbare richtlijn aangeboden worden. De toepassingsgebieden worden aan de hand van casuïstiek geïllustreerd.

Het fantoomdeel van de cursus richt zich op het oefenen van de verschillende reparatietechnieken. Zo kunt u -volgens de in de theorie behandelde protocollen- reparaties uitvoeren aan porselein, metaal en composiet. U kunt zich trainen in de diverse methoden om micromechanische retentie te verkrijgen.

Leerdoelen:
- de cursist krijgt aan de hand van casuïstiek inzicht in het toepassingsgebied van
  de diverse reparatiemogelijkheden in de restauratieve tandheelkunde
- de cursist heeft de gelegenheid om zich diverse reparatietechnieken eigen te
  maken

Na het volgen van de cursus bent u in staat om:
-  reparaties met composiet voorspelbaar en met goed resultaat uit te voeren.

Inschrijving gesloten

Cursus is gesloten

U kunt op de website zien wat de status van uw deelname is. Hieronder kunt u zien wat elke status betekent.

Deelname aangevraagd
Uw inschrijvingsaanvraag is verzonden en ligt ter beoordeling bij PAOT.
Geaccepteerd
Uw inschrijvingsaanvraag is geaccepteerd en u bent ingeschreven voor de cursus. U kunt nu bij al het cursusmateriaal.
Afgewezen
Uw inschrijvingsaanvraag is afgewezen. Neem contact op.