De mondscanner, ook iets voor u? (6 krt )

25 Jan 2019

Informatie

GEANNULEERD

Details
Cursusleider:Dr. C.M. KreulenDocenten:Dr. C.M. Kreulen, tandarts dr. B.A.C. Loomans, tandarts dr. B.A.J.A van Oirschot, tandarts-implantoloog drs. O. de Waard, orthodontist F.W.A. Delfos, tandtechnicusStart datum:2019-01-25Andere data:Geen extra dataLocatie:Afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc NijmegenBeroepen:TandartsKosten:€ 495.00Kosten uitleg:n.n.b.Maximaal aantal deelnemers:24
Inhoud

Inhoud van de cursus:

Een volledig porselein kroon wordt in het tandtechnisch laboratorium tegenwoordig met een digitale techniek in een freesmachine gemaakt. Een siliconen afdruk wordt nog wel uitgegoten in gips, maar het vervolgproces is grotendeels gedigitaliseerd: het gipsmodel wordt gescand en vervolgens is er nauwelijks fysiek handwerk nodig om de kroon te maken. De digitale productie in het tandtechnisch laboratorium loopt dus voorop bij die in de tandartspraktijk. Worden in de tandartspraktijk afdrukken gemaakt met een mondscanner, dan kan het hele productieproces worden gedigitaliseerd. Voor velen van ons is het echter een hele stap om de afdrukprocedure, die we tot in de details in onze vingers hebben, te veranderen in een handeling die we opnieuw moeten aanleren.

Wat houdt implementatie van de mondscanner in de praktijk tegen? Behoudens het leren scannen, is er de vraag welke scanner het beste bij u en uw praktijk past. Deze cursus beoogt om de collega die zich een objectief beeld wil vormen van de toepassingen, te helpen in de beginselen van het scannen. Het theoretische deel ’s morgens begint met de werking van de scanner en mogelijkheden die de techniek brengt, anders dan alleen het afdrukken voor kroon- en brugwerk. Daarna worden de gebruikservaringen vanuit de restauratieve tandheelkunde, orthodontie en implantologie belicht. De tandtechnicus bespreekt vervolgens aan welke eisen uw scans moeten voldoen om te kunnen worden gebruikt voor het vervaardigen van werkstukken. ‘s Middags gaan we aan de slag met scanners van een tweetal merken die de belangrijkste technieken vertegenwoordigen van het hedendaagse scannen.

Leerdoelen:
- verwerven van inzicht in de techniek en de diverse mogelijkheden van de
  mondscanner
- leren van de gebruikservaringen op drie specifieke gebieden
- aanleren van de grondbeginselen van het scannen in de mond
- overwegen van de voor- en nadelen van de twee gepresenteerde
  scantechnieken
- kennisnemen van handvatten voor implementatie in uw praktijk

Na deze cursus:
- heeft u meer inzicht in de achtergronden van het scannen en de mogelijkheden
- kunt u in een eenvoudige situatie mondscans maken en kiezen welke techniek u
  het beste past